29 Mart 2015 Pazar

SAKIZLI PASKALYA (Zadik) ÇÖREĞİ


30 Yıl hizmet verdiğim işyerimde, biraz da müşterilerimin istek ve yönlendirmeleri ile isim yapan paskalya çöreği̇mi̇zi̇n tarifini, onlar için ne kadar önemli olduğunu bildiğimden, ilelebet müşteri ve Takipçilerimle paylaşıp bir vefa borcu bağlamında, bu lezzetin daha da kalıcı olmasını istedim.

Malzemeler

8 adet 250 gr.lık tarif.
(Siz fırınınıza sığması açısından yarım tertip yapın, 4 adetlik)
Un:1kg. (kesinlikle baklavalık güçlü un olmalı)
Yaş maya: 50-60 gr.
Toz şeker: 300-320 gr. (Müşterilerimiz genelde tatlı sever, şekerlerin de tadının eskisi kadar güçlü olmadığı düşünülürse tadını ancak bu gramla bulabiliyoruz).
Margarin: 250 gr. (yarı yarıya tereyağ tavsiye edilir)
Yumurta: 4 adet orta boy (köy yumurtası renk açısından tercih edilir)
Süt: 300-330 cl. (benim tercihim ve uygulamam yarı yarıya su ile karıştırmak. Çünkü sırf süt, hamuru sıkıyor)
Damla Sakızı: 8-10 gr. (Daha fazlası damakta acı bir tad bırakıyor, denenmiştir. Sakızın tadı ve etkisi rekolteye göre değişebiliyor)
Mahlep: 20 gr. (ancak bu gerçek Mahlep çekirdeğinden çekilmiş için geçerli. Günümüzde çok pahalı  bir baharat olduğu için çok yüksek ölçüde unla karıştırıldığını dikkate alın)
Üstü için: 2 adet yumurta sarısı. Serpmek için çörekotu, susam ya da fıstık çeşitlerinden olabilir)

Yapılışı

Unu makinede ya da yoğuracağınız zeminde havuz yapalım. Mayayı az ılık sütle tutalım, eritelim(bkz. http://tutantarif.blogspot.com.tr/2015/01/maya-tutmak.html. )Mayanın biraz kabarmasını beklerken, geri kalan malzemeleri hamura katalım. Kristal şeklinde olan damla sakızını şeker ve unun içinden alacağınız çok az bir miktar ile merdane veya havanda toz haline getirip hamura katalım.

Hepsini birden iyice yoğuralım. Hamur elinizden ayrılana kadar yoğurmaya devam edelim. Hamuru topladıktan sonra üstünü kurumaması için nemli bir bezle örtüp en az yarım saat dinlendirelim. Sonra tekrar hamuru katlayıp an az bir yarım saat daha oda sıcaklığında bekletelim.

İyi bir Paskalya Çöreğinin başlangıcından pişene kadar en kısa zaman için, 3-4 saat geçmesi gerekmektedir. Mahallemizde Hristiyan vatandaşlarımızın anne ve anneannelerinin sabah 05.00 te yoğurduğu hamurları ancak öğlen vakti pişirdiklerini biliyoruz.

Hamur  en az bir saat dinlendikten sonra, ufak boy yapacaksak sekize, büyük boy yapacaksak iki ya da dörde bölmemiz gerekmektedir. (Biz resimde yarım tertip yaptık unutmayın). Bölünen parçaları da saçörgüsü yapacağımız için üç eşit parçaya bölüp dizmeliyiz. Tekrar dinlenmeye ve kabarmaya birakmalıyız, gene üstünü örterek. Bu dinlendirme araları oda sıcaklığında en az yarım saat olmalı. Paskalya çöreğinin en önemli gereksinimi di̇nlenme sürecidir.. Gereken süre dolduğunu zaten hamurun kabarmasından da anlayabilirsiniz.

Kabaran hamurları şimdi saç örgüsü şeklinde örerken en unutmamanız gereken işlem, sekilde görüldüğü gibi uzatmadan önce mutlaka pazıları katlayarak uzatın ki, hamur daha da elastiki olurken, hem de dinlenirken kendini salan hamur dirileşecektir (burası gerçekten mühim).

Örüp tavalara belli aralıklarla dizdikten sonra ılık bir yerde mayalanmasını bekleyelim. Yaklaşık ilk ördüğünüzün 1/2 büyüklüğünde kabardı mı üstlerine yumurta sarısını (bir iki damla sulandırıp) sürelim ve susam-çörekotu yada fıstıkle süsleyelim. Üstünü de hazırladıktan sonra tekrar mayalandırmaya devam edelim, toplamda çöreklerin kabarması, ilk örülmenin 2 mislini buldu mu, fırına girmeye hazır hale gelmiş demektir.

Ev fırınında 160 dereceye getirdiğimiz fırına resimde gördüğünüz gibi yerleştirelim. Fırınınızın turbosu (fanı) varsa, ilk başta alt, üst turbosuz fırın ayarına getirip ortalarını hafif açana kadar pişirelim (ortalarını yarması için biz çok ince sıvı yağ akıtırız). Ortalar güzel bir görünüm verecek şekilde açtı mı, turboya (fanlı ayara) geçelim ki çörekler yanmadan fırındaki sıcak rüzgarla hemen kabuk yapsın. Çöreğin pişmesi yaklaşık yarım saat sürer, ancak herkes kendi fırınının pişirme ayarını bilir, biraz da kendi fırın tecrübeniz burada ön plana çıkar. Çöreğin piştiğini, göbeğini yaran yerin hafif kızarmasından anlarsınız, ancak ısısını az düşürüp yanmasın diye içini hafif çektirmezseniz, çörek soğuduğunda ortasının çökme ihtimali fazladır. Buna dikkat etmenizi isterim.

Eğer fazla miktarda yapıp bir pastane fırınında pişirtmeye götürürseniz orda fırıncı usta zaten gereken özeni gösterir (tabii sizin uyarılarınızla).

Sayın takipçilerim, bu kadar uzun anlattığım için kusura bakmayın ama kendi yaptığımdan bir kelime eksik anlatmadım. Takıldığınız yerde Blog yada Facebook sayfasında tarifin altındaki yorumlara mesaj atıp sorabilirsiniz.

Resimdeki malzemeler yukarıdaki malzeme
miktarının yarısıdır, 4 küçük adetlik.
Mayamızı unun kenarında sütümüzün bir kısmı yada suyla
yarıyarıya karıştırılmış hali ile tutuyoruz.
Hamurumuz yoğrulmuş en az yarım saat
dinlendirildiken sonra bir kez katlayıp
tekrar yarım saat daha dinlenmeye bırakıyoruz.
Paskalyaları örgülük üçerli gruplar halinde
kesip yuvarlayıp tekrar dinlenmeye bırakıyoruz
en az yarım saat.
Örgüleri uzatarak hazırlıyoruz.
Örüyoruz
Uçlarını güzel sıkıştıralım, bağlayalım,
kabarınca açılmasın.
Resimde görüldüğü ölçekte kabardı mı yumurtasını sürüyoruz.
Süslüyoruz. Tekrar biraz daha kabarmasını bekliyoruz.
Mayalandırma ve fırın pişirmesi en önemli kısım.
Pişirme konusuna tarifte iyi dikkat edin.
(Büyüklerimiz bizi tezgahta yaptığınızı 
fırında bozmayın diye uyarırdı).








7 yorum:

  1. Sevgili arkadaşlar uygulamada takıldığınız bir yer olursa sorabilirsiniz..Size açıklayabilirim..

    YanıtlaSil
  2. Reha abim ellerine sağlık. Devamını bekliyoruz :) Süpersin <3

    Pelin Deringül

    YanıtlaSil
  3. Ben blogunuzu dun kesfettim :-) Cok guzel yazmissiniz, cok guzel aciklamissiniz, bayildim :-) ellerinize saglik, cok tesekkurler.

    YanıtlaSil
  4. Ben neredeyse yok denecek kadar az sayıda insana bir yakıştırma yapmışımdır. Sen de o azınlığın içindesin ama tam anlamıyla gerçek bir SIGNORSUN.

    YanıtlaSil