15 Ocak 2015 Perşembe

BERLİNER



Baklavalık Un: 5oo gr.
Yaş maya: 40 gr. (bir küçük paket)
Süt: 200 cl (Bir su bardağı)
Toz şeker: 50 gr (yarım çay bardağı)
Yumurta sarısı: 2 adet (bazı ürünlerde sırf, yumurta sarısı veya beyazı olarak kullanılır)
Sıvı yağ: 2 kaşık (çorba)
Tuz: bir çimdik
Üstüne: pudra şeker veya toz şeker
İç dolgu malzemesi için: Marmelat (kayısı-elma-erik) veya Nutella Şokella tarzı Fındık ezmesi


Unu yoğurma kabının içinde bir kenarda ılıtılmış sütle mayasını tutalım (bak. maya tutmak) dakika mayanın hafif kabarmasından sonra tüm malzemeyi katıp yoğuralım. Yarım saat dinlendirdikten sonra hamuru 50-60 gr. (yumurta büyüklüğünde) bölüp pazı dediğimiz şekilde yuvarlayalım, bir bez üstüne üstteki şekilde görüldüğü gibi dizip üstünü gene bir bezle (beze çok hafif un serpelim) örtelim kabarmalarını bekleyelim. Maya miktarı biraz yüksek olduğu için çabuk kabaracaktır.



Hamurlar yaklaşık iki misli büyüklüğe kadar kabardığı zaman, oldukça kızdırılmış (160-180 derece) kızartma yağında önce bir yüzlerini (yaklaşık 2 dakika, zaten hemen kızaracaktır) sonra da öbür yüzünü, sonra bir daha ilk yüzü kızartalım. Kızartırken kapağını kapatırsak Berlinerler daha yumuşak kalacaktır.




Yağdan aldıktan sonra sırası ile süzdükten sonra toz şekere de bulayıp servis edebilirsiniz..Soğuduktan sonra sıraya dizip üstlerine pudra şeker de eleyebilirsiniz. Eğer pudra şeker elemeyi düşünüyorsanız, iç dolgusunu elemeden önce yapmalısınız. İç dolgu kayısı-elma veya erik marmelatı olabilir. Çok istenirse Nutella Şokella tarzı fındık ezmeleri de  kullanılabilir. Bu dolgu ince şırınga uçlu sıkma torbaları ile Berlinerin yan tarafından yapılabilir.