22 Ocak 2015 Perşembe

ÇİĞ BÖREK

Un: 500 gr.(20ad.)
Su: 300 gr.
Tuz: 10-15 gr. (bir tatlı kaşığı dolu)
İç 
kıyması: 250 gr.
Soğan: 2 orta boy (karabiber, tuz)

Unu havuz yapalım. Tuzu ve 1,5 su bardağına denk gelen suyu da katıp güzelce yoğuralım.
En az üstü örtülü 20 dakika dinlendirelim.


Sonrasında hamuru ikiye ayırıp, küçük boy yumurta büyüklüğünde dilim dilim kesip aralarına hafif un serpip, üçer üçer üstüste dizip dinlenmeye bırakalım. Yaklaşık 18-20 pazı çıkar. En az yarım saat dinlendikten sonra resimdeki gibi merdane yada oklava ile açalım.

Kıymanın hazırlanışı: İki soğanı rondoda çekip kıymanın içine katalım ve güzelce yoğurup, içine az karabiber ve tuzunu ekleyelim, Böreğin içinde kıymayı daha kolay yayabilmek için bir çaybardağına yakın su da katabiliriz.


İsteğinize göre ve böreğin büyüklüğüne göre açılan böreğin üst yarısına bir çorba kaşığı gibi kıymayı koyalım ve yayalım.

Sonrasında alt yarıyı üste kapatalım ve tekerlek kesici ile kenarlarından keselim. Metal çay tabağının kenarınıda tekerlek gibi kullanarak kesme işini görebilirsiniz.

Çıkan kenarları bir pazı büyüklüğünde biriktirip kurumadan elimizle sıkıştırarak sonlara doğru kullanmak üzere dinlenmeye bırakalım.

Oldukça iyi ısıtılmış yağın olduğu derince bir kapta iki yüzünü de kızartalım. Börekleri tavaya alırken delindiğinde kıymanın suyu yağa temas ettiğinde sıçrar, yanarsınız, dikkat edelim. Kızartırken tavanın kapağını kapatabilirsiniz de, ancak buhar yağı da damlayabilir.

Çiğ Börek - Hamur açma
Çiğ börek - Kıyma
Çiğ börek - Kenar kesimi. Metal çay tabağı da olur.
Çiğ börek - Kesilen parçaları pazı yapıp tekrar açabilirsiniz.
Çiğ börek - Kızgın yağda kızartılır.