16 Ocak 2015 Cuma

ÜRÜNLERDE YAĞLARIN ÖNEMİ


Pastacılık ve tüm gıda sektöründe yağlar en önemli hammaddeyi oluşturur. bir kere şunu baştan belirtmemde fayda var. Yağ firmaları pastane, unlu mamüller ve tatlıcılar hatta restoranlara bile kendi üretim aşamalarına göre sıvı veya nebati yağ dediğimiz margarinler üretmektedirler...

Bu bakımdan ticari gıda üreticileri, evlerde amatörce, zevk için mamül yapmaya çalışan kişilere göre maça 1-0 önde başlıyorlar. Çünkü sizin o yağları piyasada bulmanız çok zordur. Genelde büyük Marketlerde en az 10kg.lık ambalajlarda dökme şeklinde satılırlar. Yani büyük bir torbanın içinde kutulanmış ve gerektiği zaman bizim çoğu zaman elimizle daldırıp terazide tartarak ürüne kattığımız şekildedir. Bu kadar çok yağı evde belki bir senede tüketirsiniz. Çünkü yemeğe, salataya, kahvaltıya kullanabileceğiniz yağlar değildir...

Bu yağların büyük bir kısmı Palm (Malezya) bitkisinden çıkarılan Palm yağından bitkisel ama hidrojene edilip sertleştirilmiş yağlardır. Bunlar üretici firmalar tarafından, eğer kahvaltılıksa içine süt ve tereyağ aroması eklenip piyasaya perakende sürülür. Eğer Pastane ve Unlu mamüllerde kullanılacaksa, daha kabartıcı ve gevrek düşürücü bazı işlemlerden geçer... 

İçine su ve süt ilave edilen margarinler daha sert ve elastiki ürünler verir. Pamukyağından hidrojene edilmiş yağlardan ise daha ağızda dağılan ve gevrek ürünler çıkar. Bu bakımdan evlerde genellikle kullanılan yağlarla pastanede üretilen ürünlerin yeme ve lezzet kalitesi çoğu zaman tutmaz...

Bizler o yüzden en kaliteli ve lezzetli olarak Tereyağları evlerimizde üretim aşamasında tercih etmeliyiz. Fakat tereyağında da içinde ayranı olduğu için ürünü biraz sert düşürecektir. Anneannelerimizden bildiğimiz VİTA türü yağları tereyağla karıştırırsak yemesi daha güzel ürünler elde edebiliriz. Sıvı yağlarla yapılan ürünler de, pastanelerden aldığımız tadları vermeyecektir. Piyasada buluna bu yağlardan bazılarını burada resmini paylaşıyorum. Zaten etiketlerinden hangi alanlarda kullanıldığını okuyabileceksiniz...