21 Ocak 2015 Çarşamba

KARADENİZ PİDESİ (açık)


Kişi başına 100gr. un hesabıyla.
200 gr. un.
Fındık kadar yaş maya, yoksa yarım çay kaşığı kuru maya (mayayı ılık az su ile eritin).
Bir çay kaşığı tuz
Bir çay kaşığı şeker.
100-150 gr. su (bir buçuk çay bardağı)

Hamuru yoğurun tüm malzemeyle.
Sonra hamuru ikiye bölün, yuvarlak pazı olarak yarım saat dinlendirin (üstü örtülü, hamur kabarsın, kabuk yapmasın).




Dinlendiken sonra merdane , oklava yada elle oval bir şekilde açın.


Resimdeki şekildeki gibi kenarlarını kıvırıp havuz yapalım.


Pide ve Lahmacun fırınları taş tabanlı fırınlardır, yüksek ısı verir. Ev fırınlarında bu farkı kapamak ve iç malzemeyi 240-250 derecede kurutmamak için pideleri ev fırınının tabanında biraz pişiriyoruz.


Gördüğünüz gibi yarım pişmiş pidelerin iç malzemesini yerleşiriyoruz.

İç malzeme: kıymalı-kavurmalı-pastırmalı yumurtalı ve kaşarlı karışık olmak üzere farklı malzemelerle uygulayabilirsiniz.

Kıymanın hazırlanışı: 250 gr. kıyma, bir büyük soğan kıyılmış.Domates püresi az..Soğanlar sararıncaya kadar kavrulsun, kıyma da katılıp iyice kavrulunca Domates püresiylende biraz pişirip, karabiber-tuz ilave edip soğumaya bırakın. (kıymayı hamur dinlenirken hallederseniz, soğuması denk gelir.)


Resimde görüldüğü gibi kıyma heryerini bolca kaplamalı.



Üstüne kaşar rendesi çok yakışıyor.. 240-250 dereceye ayarlı olan Fırının orta katında 15-20 dakika daha pişirelim, bıçakla altını kaldırıp bakıp hafif kızardığını gördümü, üst taraf zaten çabuk pişecektir.