31 Ocak 2015 Cumartesi

TRİLEÇE TATLISI


Malzemeler:(28x28 borcam için)
Yumurta: 5 (büyük)
Toz şeker: 1 su bardağı
Un: 1 su bardağı
Kabartma tozu: Yarım paket
Vanilya: 1 paket

Şurubu için:
Süt: 4 su bardağı (800cl.)
Krema: 2 kutu (400cl.)
İsteğe göre 100 gr. kadar şeker (genelde atılmıyor ama tatlı sevenler için).
Üst jölesi: Dondurma sosları (şekerle ve krema ile yapılan karamelize sosu da var ancak, evde hiç uğraşmaya değmez, dondurma sosları en kolayı).

Yumurtaları sarı - beyaz ayıralım. Beyazını mikserde hızlı devirde çırpmaya başlayalım, Hafif köpük  oluşmaya başlayınca şekeri hafif hafif kenarından yedirelim (Çok tarifte hemen atın derler ancak Pastacılıkta pandispanya tarzı ürünlerde, sarı beyaz ayrı vuruluyorsa, şekeri azar azar yedirmek her zaman çok sağlam bir kabarma elde eder, sulanmaz. Bunu da meslek sırrı olarak bir kenara yazın)

Beyaz yaklaşık 10 dakika şekerle çırpılmada telden akmayacak gibi sıkı bir kabarma gerçekleşince (macun gibi), sarıları mikserin en düşük devrinde yavaşça karıştırıp durdurun. Bunu elle de yapabilirsiniz.

İki yumurta birleşti mi, şimdi unu yavaşça, içinde kabartma tozu ve vanilyası ile harmanlanmış olarak, bir spatül yada tahta kaşıkla azar azar katıp, alttan havalandırarak karıştıralım.

Bu Trileçenin pandispanyası. Sizin tabirinizle Keki!! Bunu önceden yağlanmış borcama resimdeki gibi yerleştirelim. 160 derece fırında alttan 2. rafta (ki üstü hemen haşlanmasın) yaklaşık 45 dakika pişirelim. Pişme sonunda elinizi üsttüne hafif bastırdımı, sünger gibi kalkmalı.

Pandispanyası piştikten sonra soğumaya bırakalım. Şurup verme zamanı gelince, ufak bir tencereye, 4 bardak sütü ve 2 kutu kremayı karıştırıp 70 derece (parmağın 2-3 sn. dayandığı ısı) gibi ısıtalım. Kimileri kaynatıp soğutun der, ancak pastörize sütse, kaynatmaya gerek yok. İsteğe bağlı da şeker ilave edebilirsiniz.

Önceden dilimlediğimiz pandispanyasına şurubunu güzelce heryerine *ılık* olarak verelim ve soğumaya bırakalım.

Servis ederken, her markette satılan *Dondurma soslarından* üstüne sıkıp servis edelim. Pastanelerde ve marketlerde satılan Trileçelerde de, aynı sosların imalat için hazırlanan 7 kg.lık kovalarda olanlarından palet bıçağı ile üstüne sürülür.

Not: 40 yıllık pastacı gözüyle size Trileçeyi kısaca şöyle de özetleyebilirim. Bildiğiniz Revaninin süt ve krema ile şuruplandırılanı. Hazır Revani pandispanyasına bu süt ve krema karışımını daha sıcak verin inanın gene aynısını elde edersiniz. Bazı tariflerinde unun içine fındık tozu da konuyor ancak sizin o tozu bulmanız zor. Evde tüm fındıktan blenderde çekseniz bile çiğ fındık bulmanız lazım.

Yumurtaların çırpılıp, 
pandispanyasının tepsiye döşenmesi.
Trileçe pandispanyasının
piştikten sonra dilimlenmesi.
Süt ve Krema karışımının
70 dereceye ısıtılması
(parmağınızın 2-3 sn. dayanabildiği ısı)
Ben fırın derecesini 
kaynayan ürünlerde de kullanıyorum.
Trileçenin şuruplanması.
Üst Jölesi için Marketlerde bulunan 
karamelli, çikolatalı ve frambuazlı soslar.